Víte, jak fungují spreje?
Princip sprejové nádoby je stejně jednoduchý, jako geniální
Obsah sprejové nádoby se uvolňuje jako aerosol přesně v tu dobu, když stlačíte rozprašovač.
Tajemství této funkce spočívá ve smíchání účinné látky (vlastního produktu) a kapalného hnacího média ve vnitřku sprejové nádoby:
- jedna část hnacího média je rozpuštěna v účinné látce,
- druhá část se nachází ve formě plynu jako „tlaková podložka“ nad směsí účinné látky a hnacího média.
Když se stlačí rozprašovač, plynné hnací médium vytlačí obsah skrz ventil ven. V této chvíli se hnací médium odpaří ve zlomcích vteřin a zůstávající účinný prostředek se rozloží velmi jemně a rovnomerně, a to tak, jak ho použivatel potřebuje. Tuto jemnost kapek je možné dosáhnout pouze se sprejovými nádobami. Účinná látka se nanáší jemně, hospodárně, rovnoměrně a rychle schne.
Oproti tomu pumpičkové spreje nedokáží dosáhnout této jedinečné vlastnosti aerosolů a proto jsou pro mnohé produkty nevhodné.
Všimli jste si, že dno sprejové nádoby je zakřivené dovnitř?
Má to 2 důvody:
1. Bezpečnost:
Protože, když vznikne přetlak v důsledku silného zahřívání, může se dno nafouknout směrem ven a tak zabezpečit odtlakování. Díky tomu zůstává sprejová nádoba i přes nadměrný vnitří tlak nepoškozená.
2. Efektivní využití produktu:
Výstupní trubice, sahající až na spodní okraj vnitřního okraje plechovky, může při zakřiveném dně dosáhnout až na poslední kapku produktu.
A jaká je struktura sprejové nádoby?
Základní součástí je zpravidla kovový obal: samotná sprejová nádoba z bílého plechu nebo hliníku.
Na kovovém obalu (7) jsou nahoře umístěné ventil (3), rozprašovač (5) a ochranný uzávěr (6). Ventil a rozprašovač jsou zodpovědné za „rozprášení“ produktu a přesné dávkování. Rozprašovač je vybavený ochranným uzávěrem.
Tělo ventilu je spojené s trubičkou (4), která vede do vnitřku sprejové nádoby. Sahá až na dno a zabezpečuje, aby se nádoba úplně a rovnoměrně vyprázdnila.
Plynná složka ve vnitřku nádoby slouží hlavně jako expanzní prostor. Tím je zabezpečené, že naplněná aerosolová nádoba odolá teplotám až do +50°C.
Důležitou součastí aerosolů je kapalné hnací médium nebo plyn (1), protože vytváří potřebný tlak na rozprašování.
Konec konců, ani ten nejrafinovanější design by bez samotného produktu nebyl ničím. Aktivní látka (2), která se má rozprašovat, je též kapalná a v nádobě je smíchaná s hnacím plynem.